Succesvolle gebiedssafari ‘Biografie van Culturele Ecosystemen (Pilot Faro programma rijksoverheid)

Na een herfstachtige week stonden plotseling alle seinen op zon: op donderdag 3 oktober organiseerden we vanuit ons projectteam voor de pilot uit het Faro programma van de Rijksoverheid de gebiedssafari voor ons project ‘Biografie van Culturele Ecosystemen’.

Doelstelling van de gebiedssafari was om de drie betrokken studenten van Wageningen University & Research (hierna: WUR) kennis te laten maken met de belangrijkste stakeholders binnen ons onderzoeksprogramma in de gemeente Westerveld: De erfgoedgemeenschap achter het beroemde Shakespeare theater in Diever, de erfgoedgemeenschap rond de Drentse landadel van het historische landgoed Oldengearde bij Dwingeloo en de erfgoedgemeenschap in- en rond het esdorpenlandschap van Havelte.

Na ontvangst en een eerste kennismaking tussen alle betrokken stakeholders, vrijwilligers en de studenten Myrthe Tielens (Shakespeare), Fleur Bastings (Oldengaerde) en Tjibbe Olmvlee (Havelte) werden de drie onderzoeksgebieden gezamenlijk per bus bezocht waar door de stakeholders zelf een rondleiding werd verzorgt, met een vroege start aan het indrukwekkende theater van Toneelvereniging Diever (Shakespeare Diever) die op een idyllische plek midden in het Drents-Friesche Wold gedurende de afgelopen 80 jaar een prachtig openluchttheater hebben gerealiseerd. Eigenlijk is het een theatercomplex; inclusief een kopie van het Globetheater in Londen. Dit gebouw is in 2016 opgeleverd en in het houten vakwerkconstructie is geen spijker te pas gekomen.

Secretaris Henk Postma nam het gezelschap mee achter de coulissen waar al weer druk nagedacht wordt over het programma voor de komende winter (Globe) en zomer (openlucht) waar in 2025 ‘Hamlet’ opgevoerd gaat worden. Het afgelopen zomerseizoen trok de voorstelling bijna 30.000 bezoekers waarbij de gemeenschap van vrijwilligers ontzettend belangrijk is; en de invloed op het dorp Diever (middenstand, toerisme) een factor van betekenis is geworden.

Na de lunch aan de beschermde Brink van Dwingeloo (Toepasselijk in een rijksmonumentale rietgedekte Drentse hallenhuisboerderij) vervolgde het gezelschap haar route richting de historische buitenplaats Oldengaerde waar Frank van der Velden van Stichting Het Drentse Landschap ons trakteerde op een rondleiding door- en rond de havezate. Wederom een indrukwekkende ervaring. Tijdens de restauratie is er een bouwhistorisch onderzoek opgestart maar zelfs de bouwhistoricus kwam zoveel informatie tegen, dat het moeilijk vast te stellen is wanneer de eerste steen zou zijn gelegd. Momenteel wordt 1322 als oorspronkelijke bouwjaar aangehouden; het huis ontleent haar huidige vorm aan een verbouwing uit 1717.

Na Oldengaerde vervolgden we onze route richting Havelte, waar Duco Heun, voorzitter van de Dorpsgemeenschap Havelte, vanuit de bus de plekken in en rond Havelte die vanuit de onlangs opgestelde Dorpsvisie van een nadere toelichting voorzag. Waar knelt de schoen in Havelte en hoe kunnen we vanuit het verleden gezien, zorgen dat Havelte een levensvatbaar dorp blijft met alle uitdagingen die naar de toekomst toe, op het dorp en haar omgeving afkomen?

Duco leerde ons dat in Havelte de kerk niet midden in het dorp staat (de Clemenskerk staat tussen Havelte en Uffelte in), dat je in Havelte eigenaar kunt worden van het rijksmonumentale herenhuis Overcinge en dat de Dorpsgemeenschap op meerdere fronten actief is om de leefbaarheid van het dorp op peil te houden: of dat nu is door in te zetten op het in stand houden van Dorpshuis de Veldkei, de diverse sportverenigingen of andere voorzieningen – duidelijk is dat de inwoners van Havelte trots zijn op hun dorp en hun gemeenschap. De succesvolle gebiedssafari werd afgerond bij de hunebedden D53 en D54 op het Holtingerveld om vervolgens in de raadzaal van het gemeentehuis in Diever tot een afronding te komen.

De komende maanden zullen Myrthe, Fleur en Tjibbe onder begeleiding van academici Elyze Storms-Smeets en Gerard Rooijakkers en Bernard Stikfort als intern projectleider van de gemeente Westerveld aan de slag gaan met hun opgave. Vanuit de WUR zal de begeleiding worden verzorgt door Marlies Brinkhuijsen, Ana Aceska en Wim Bosschaart. Maar we kunnen tevreden concluderen dat er een hele goede klik is ontstaan met de betrokken inwoners, bestuurders en eigenaren van onze drie onderzoekspijlers!

Deel dit bericht